Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Közeleg a húsvét

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az elmúlt évek során Magyarországon is átala-kultak a Húsvéti szokások. Az ünnep kapcsán a családok nagyobb bevásárlást tartanak, sokan családi kirándulással kötik össze a szabadna-pokat. Ezeket a változásokat a bűnelkövetők is követik: a figyelmetlenül tartott pénztárcák, a bevásárlóközpontok zsúfolt parkolóiban álló gépkocsik, az üresen maradt lakások kerültek a bűnözők célkeresztjébe.


Annak érdekében, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, azt ne árnyékolja be bűncselekmény, fogadják meg alábbi tanácsainkat:

Bevásárlás során pénzüket tartsák rejtve az illetéktelen szemek elől. Érezzék, lássák pén-zünket, pénztárcájukat. Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. A nagyobb bevásárlóközpon-tokban fizessenek bankkártyával! Készpénzfizetés esetén tervezzék meg még otthon, hogy milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magunkkal.

 • Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba.
 • A bevásárlások során szinte elengedhetetlen a gépkocsi használata. Mindig gondoljanak arra, hogy a gépkocsiban hagyott – akár egy üres táska miatt is feltörhetik azt.
 • A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető a gépkocsik rongálásos feltörése oly módon, ha abban semmilyen érték nem marad láthatóan. Ne gondolják, hogy – akár az üres – doboz, táska nem figyelem-felkeltő!

Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!
Vigyázzanak, figyeljenek magukra és embertársaikra!


A hitelkártyáikat is veszély fenyegetheti!

A pénzkiadó automaták, a bank- és hitelkártyák használata része a min-dennapoknak, vásárlási szokásoknak. Sajnos ezt a változást a bűnözők is követik, igyekeznek a bankkártyákat és PIN kódokat megszerezni.

 • Pénzt ne éjjel vegyenek fel automatákból!
 • Ha megoldható, ne egyedül tegyék ezt!
 • Ügyeljenek arra, hogy pénzfelvételkor idegen ne tartózkodjon az automata mellett, inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódot illetéktelen személy ne lássa meg.

Előzzék meg a lakásbetöréseket!


A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül.

 • Kérjék meg szomszédaikat, hogy figyeljenek otthonukra.
 • Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy televíziót, azt a látszatot keltve, mint-
  ha lenne otthon valaki, vagy csak elszaladtak a közelbe.
 • Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki.
 • Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, természetesen azt még rövid távollét idejére is kapcsolják be. Ellenőrizzék annak működését.

Figyeljenek értékeikre!
Ne bűncselekmény miatt maradjon emlékezetes ez a Húsvét!

forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya