Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Jubileumi konferencia Königswinterben

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Bonn melletti Königswinterben, a Rajna partján található oktatóházban 3 napos tudományos konferencián emlékezett meg fennállásának 30. évfordulójáról a Német Gyermek- és Ifjúsági Irodalomkutató Társaság. A 2017. május 25-i eseményen Lipócziné Dr. Csabai Sarolta, a Pallasz Athéné Egyetem oktatója is előadott. A kecskeméti germanista oktató szakmai köszöntő beszéd tartására kapott felkérést a frankfurti Johann Wolfgang Goethe Tudományegyetem, a Zürichi Egyetem és a Ludwigsburgi Pedagógiai Főiskola oktatóiból álló elnökségtől. 

Lipócziné Dr. Csabai Sarolta 1998-tól dolgozik együtt a német nyelvterületet átfogó kutató-társasággal. A gyermekirodalom-kutató méltatta a magyar és a német kutatók együttműködését. Kifejtette,hogy a Német Gyermek- és Ifjúsági Irodalomkutató Társaság szakmai kereteket biztosít a nemzetközi figyelmet érdemlő magyar gyermek- és ifjúsági irodalomkutatásnak, és eljuttatja a magyar kutatókhoz a németországi gyermekirodalom eredményeit.

A magyar kutató köszönetet mondott Prof. Dr. Hans-Heino Ewers és Prof. Dr. Bernd Dolle-Weinkauff frankfurti professzoroknak, a kutatótársaság korábbi elnökeinek, hogy támogatják magyar kutatók részvételét a társaság munkájában, valamint azért is, hogy motiválják a magyar irodalom németországi bemutatására irányuló erőfeszítéseket, valamint a közös európai kutatásokban való részvételt, és a neves kiadóknál megjelenő publikációkat. Az együttműködés a kutatótársasági munka mellett kiterjed az intézmények közötti együttműködésre, hallgatói és oktatói cserére is.