Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Impulzusvásárlóknak ad tanácsot a program

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2 perces interjú: Bőthe Fruzsina, a kecskeméti Pallas Athéné Egyetem műszaki menedzser szakos hallgatója.

 

– Végh Nikolettával közösen indultak az ötletpályázaton, és nyertek. Hogy jött az ötlet?

– Barátnők vagyunk, duális képzés keretében ugyanannál a cégnél dolgozunk, és szabadidőnkben sokszor veszünk részt különböző megmérettetéseken. Legutóbb nemzetközi esetmegoldó versenyen indultunk, sikerrel. Ezután kaptunk kedvet ahhoz, hogy elinduljunk ezen a pályázaton is.

– Egy hitelfelvételhez használható kockázatelemző gyorskalkulátort alkottak. Miért ezt választották?

– Úgy gondoltuk, hogy ma Magyarországon kiemelt figyelmet kap a hitelfelvétel. Nap mint nap ezt halljuk mindenhol. Úgy gondoltuk, érdemes kielemezni, a kockázatok kiszűrésére megoldást találni.

– A kalkulátor használata szándékosan lett ennyire leegyszerűsítve?

– Csak egy perc a kitöltése. Úgy találtuk, hogy hosszú időt nem áldoznak szívesen az emberek ilyesmire. Így mindössze hét kérdést teszünk fel a jövedelmek, kiadások, meglévő hitelek terén. Erről egy százalékos értéket ad a rendszer, amelyet a kalkulátor összesít. A fogyasztók ez alapján hatféle értékelést kaphatnak, aszerint, mennyire kockázatos az újabb hitelfelvétel.

– Mennyire értelmezhetőek a feltett kérdések az átlagember számára?

– Szándékosan egyszerűen, közérthetően fogalmaztunk. Azt szerettük volna, ha minél többek által, az úgynevezett impulzusvásárlók körében is használható lenne a kalkulátor.

– Valami tendencia megállapítható a felvitt adatokból?

– A kalkulátort úgy találtuk ki, hogy az adatokat a háttérben egy táblázatban összegyűjtse, és ez alapján vissza lehessen mérni. Hiszen alapvetően ez volt a cél, hogy megvalósítható ötletet tegyünk le az asztalra.

– Okozott-e valami nehézséget a fejlesztés során?

– Mindketten műszaki menedzserek vagyunk, az informatika nem tartozik az erősségeink közé, ezért rengeteg továbbképzéssel járt mindazt megtanulni, amire szükség volt ahhoz, hogy létre tudjuk hozni ezt a fejlesztést.

 

forrás: magyarhirlap.hu - http://magyarhirlap.hu/cikk/85800/Diakok_a_penzugyi_tudatossagert