Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Harmadik lett a Dél-afrikai Sasol Solar Challenge versenyen a MegaLux

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Harmadik lett a Dél-afrikai Sasol Solar Challenge versenyen a MegaLuxVéget ért a világ legnagyobb, napelemmel működő autók versenye. A tizenegy induló közül a kecskeméti egyetem csapata a MegaLux, 4033.2 kilométeres távval a bronzérmet szerezte meg.

A Sasol Solar Challenge verseny utolsó napján a csapatok, Fokvárosba érkezve zárták a 2016-os év világversenyét. A nyolcnapos küzdelmen szeptember 24-től október 1-ig Pretóriából, Fokvárosba, különböző utakon és útviszonyokon, néhol közel kétezer méteres magasságokat is elérve, közúti forgalomban versenyeztek a csapatok.

A kétezer kilométeres távot, a verseny nyolc állomása között huroktávokkal lehetett növelni. A csapatoknak azonban minden nap egy meghatározott időre be kellett érkezniük az aznapi versenyt záró állomásra. Amely csapat rosszul taktikázott, nem vette figyelembe az útviszonyokat, az időjárást, az esetleges technikai problémákat nem tudta időben korrigálni, vagyis nem érkezett be időben az állomásra, büntetőpontokat kapott. A büntetőpontok pedig kilométer levonással jártak.

A verseny közúti forgalomban zajlott.

Harmadik lett a Dél-afrikai Sasol Solar Challenge versenyen a MegaLux

Volt eső, orkánerejű szél, vihar és porvihar, meredek emelkedők. Az igen könnyűre tervezett járművek sebességét, a napelem cellákkal felvett energiák hasznosítását úgy kellett a verseny minden percében tervezni, újratervezni, hogy az előbb említett környezetben egy-egy állomás között hurkokat megtéve, a lehető legtöbb kilométert lehessen megtenni.

Ebben az ádáz küzdelemben a kecskeméti MegaLux csapat, a jóval nagyobb stábbal és költségvetéssel rendelkező holland és japán gárda után az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

A verseny során a fiúk az első és a második helyezettel együtt gyakorlatilag megduplázták a Pretória - Fokváros közötti távot.

A MegaLux a verseny során összesen 4033.2 km-t tett meg.

Gratulálunk a csapatnak!


A 2016-os Sasol Solar Challenge Dél-afrikai versenyének eredménye

1.
Delft University of Technology
Nuon Solar (Netherlands)
4716.7km

2.
Tokai University
Tokai Solar (Japan)
4544.2km

3.
Kecskemét University
GAMF Solar (Hungary)
4033.2km

4.
North West University
NWU Solar (SA)
3524.9km

5.
Lodz University of Technology
Lodz Cruiser (Poland)
2817.8km

6.
Tshwane University of Technology
TUT Solar (SA)
2120.3km

7.
Near East University
NEU Solar (Northern Cyprus)
1635.1km

8.
Maragon Olympus
Solar Eagles (SA)
1378.1km

9.
University of Johannesburg
UJ Solar (SA)
1337.9km

10.
Zingbug
ZingCO EV (SA)
1108.5km

forrás: hiros.hu - 2016. 10. 02.