Neumann János Egyetem

facebook

Welcome

Gyengénlátó Változat

Dióda Lézer Központ építése kezdődik meg jövőre egyetemünkön

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Dióda Lézer Központ építése kezdődik meg jövőre egyetemünkönEurópában egyedül álló Dióda Lézer Központ építése kezdődik meg jövőre Kecskeméten a Pallasz Athéné Egyetem területén.

A több mint félmilliárdos projekt keretében olyan technológia fejlesztésére és gyakorlati alkalmazására kerül majd sor, amellyel növelhető a fémszerszámok kopásállósága. A kivitelező munkák 100 százalékára két hete nyert el támogatást az egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

A kecskeméti egyetem szakemberei elsősorban a technológia kutatására szeretnének összepontosítani.

„Magyarországon van több lézercentrum, az itt megtervezésre kerülő azonban egy dióda lézercentrum lesz, ami azt jelenti, hogy a hullámhossz tartományban folyik majd a munka, az eddigi lézerekhez képest egy alacsonyabb tartományba tevődik át. Ennek hatására jobban elnyelődik a fémekben a lézerfény, így nagyobb élettartammal, nagyobb megbízhatósággal és jobb teljesítménnyel lehet vele dolgozni" – mondta Dr. Weltsch Zoltán az egyetem anyagtechnológiai tanszékének vezetője.

A dióda lézer újszerű alkalmazása forradalmasíthatja egyes iparágak működésének hatékonyságát. Kecskeméten például az autóipar hasznosíthatja majd a technológiát. Az intézmény megépítése 2017 közepén indulhat el. Az oda tervezett kutató, fejlesztő munka pedig 2018-ban.

forrás: hiros.hu - 2016. 12. 28.

videó forrása: kecskemetitv.hu -